Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Centrul orasului Arad in anii 1900 - Vremuri vechi, vremuri noi : Stiri Arad
Mi 23 apr 2008 08:16:21 +0300


Centrul orasului Arad in anii 1900
Stiri Arad : Trasuri cu birjari, oameni imbracati cu tinute elegante specifice timpurilor de la sfarsitul secolului XIX ...

Trasuri cu birjari, oameni imbracati cu tinute elegante specifice timpurilor de la sfarsitul secolului XIX, inceputul secolului XX, natura in plina armonie si o liniste care dadea impresia ca absolut toate lucrurile sunt la locul lor, asa cum ar trebui ele sa fie.
"Centrul a fost intotdeauna o mandrie pentru noi toti. Candva el insemna foarte mult, adica era o fala sa mergi pe centru duminica la plimbare sau in zilele de sarbatoare. Ne luam hainele bune, cum era pe-atunci si ne plimbam aproape toata dupa-masa. Era foarte frumos. Nimeni nu ar fi indraznit sa mearga cu haine de casa sau de munca prin centrul orasului. Asta ar fi insemnat o lipsa de respect", ne-a povestit aradeanca Marioara N..
Cladirile, majoritatea construite dupa o influenta a culturilor din vestul Europei, se inaltau impunator , cele mai multe adapostind mici centre comerciale, in fata carora erau trase deasupra copertine albe.In perioada comunista, pe centru se organizau parade militare cu ocazia diverselor sarbatori, cum ar fi ziua de 23 august cand aradenii sarbatoreau alaturi de ceilalti romani, Eliberarea Romaniei de sub jugul fascist si pe data de 1 mai, Ziua internationala a oamenilor muncii. Atunci, muncitori, pioneri, cu totii se adunau de-a lungul bulevardului „inarmati” cu lozinci si drapele, iar militarii, care isi faceau aparitia incolonati si in final defilarile masinilor de armata ofereau un adevarat spectacol celor prezenti.
Unul din cele mai populate locuri a fost Piata Avram Iancu, o zona cu o importanta comerciala dar si politica. Mai demult aici, s-a anuntat hotararea autoritatilor de a declara orasul Arad, oras liber regesc. Cu aceasta ocazie, atunci „Sarbatorile Aradului” au tinut 12 zile, din 17 pana in 28 august, si tot aici a avut loc si adunarea populara din octombrie 1918, premergatoare Unirii Transilvaniei cu Romania, de la 1 Decembrie.In centrul pietei se afla inca din 1960, monumentul Eroilor Patriei, ridicat in memoria aradenilor care au luptat pentru eliberarea Transilvaniei de sub trupele germano-ungare, din al Doilea Razboi Mondial.
Martor al catorva evenimente destul de importante, centrul orasului a "supravietuit" falnic multor incercari ajungand astazi un adevarat muzeu in aer liber, impartasind in tacere multe povesti.
Dincolo de aglomeratia cotidiana a orasului de astazi, a inghesuielii, a oamenilor stresati si nervosi care il strabat, pluteste in umbra o tainica amintire a trecutului, plin de semnificatie.
Bulevardul Revolutiei, principala artera de circulatie din municipiului Arad, este foarte afectata de trecerea anilor si se pare ca desi s-a discutat foarte mult pe aceasta tema, nimeni nu ia nici o masura.


Situatia cladirilor, astazi monumente istorice, lasa mult de dorit, majoritatea fiind intr-o stare avansata de degradare.
Astfel, ele raman o amenintare atat pentru trecatori dar si pentru istoria care o poarta si caruia nimanui nu pare sa-i mai pese.
Doar pozele mai dau in concret o aura de credibilitate intregii povesti care suna parca smulsa dintr-o realitate mult prea "innegrita" in care traim.
Astazi parca farmecul acestor vremuri si povestea centrului vechi al Aradului s-a pierdut undeva intre prea multe griji...


Sursa : VirtualArad : Stiri Arad


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Centrul orasului Arad in anii 1900 - Vremuri vechi, vremuri noi : Stiri Arad
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti