Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


In Duminica Tomii - Mortii si viii, alaturi : Stiri Arad
Ma 06 mai 2008 14:59:36 +0300


In Duminica Tomii - Mortii si viii, alaturi : Stiri Arad
Stiri Arad : An de an, in a doua duminica dupa duminica Pastelui Ortodox, zi care mai este numita si Duminica Tomii, se comemoreaza mortii.

An de an, in a doua duminica dupa duminica Pastelui Ortodox, zi care mai este numita si Duminica Tomii, se comemoreaza mortii.
Astfel, cu mic cu mare, aradenii au plecat spre cimitire pentru a curata locurile de veci unde odihnesc cei dragi, trecuti in nefiinta.
Inarmati cu greble, stropitori si multe flori, concitadinii nostri au impanzit toate locurile de veci din oras.
Taierea ierbii si a buruienilor a fost amanata pentru ultimele zile, au fost plivite florile proaspat inflorite si au fost maturate parculetele din jurul criptelor.
Toate acestea pentru ca Pastele Mortilor sa nu gaseasca niciun mormant neingrijit.
Iar de cand moartea a devenit o afacere, florile au devenit produs comercial si in locurile in care este poate cea mai mare nevoie de ele, la intrarea in cimitir.
Asa ca floraresele si-au mutat cartierul general din pietele aradene in preajma cimitirelor pentru a veni in intampinarea celor care au zorit inca de cu dimineata printre morminte.Am gasit ordine si agitatie in cimitirele din oras mai ales in aceasta perioada.
Mormintele pline ochi de flori sau impodobite discret cu o coronita de flori, sunt, in marea lor majoritate, gatite pentru duminica din an cand preotul rosteste rugaciunea ce inalta spiritul si aduce respectul familiilor.
Insa nu multi cunosc cu adevarat semnificatia slujbei tinute la biserica si la cimitir de catre preot.
Intrebat despre acest ritual, preotul Vasile Pop, ne spune: "Biserica lui Hristos este compusa si din cei vii si din cei morti. Bucuria Invierii trebuie gustata de toti si a existat dintotdeauna in traditia Bisericii obiceiul de a face pomenirea mortilor imediat dupa Pasti. Oamenii care au raposati se duc la cimitir, curata mormintele, sadesc flori, iar in ziua respectiva se savarseste o slujba de pomenire pentru morti. Familiile aduc oua rosii, colaci, vin si lumanari si fie fac pomana dand celor saraci, fie chiar intre familii. Rostul acestei slujbe este neuitarea celor adormiti, ce sunt adusi la masa de sarbatoare alaturi de cei vii."


Sursa : VirtualArad : Stiri Arad


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

In Duminica Tomii - Mortii si viii, alaturi : Stiri Arad
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti