Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


PSD si PNL vor sa amane si alegerile locale! - Politica Interna
Mi 09 ian 2008 12:55:22 +0200


Politica Interna
Politica Interna - Liberalii si social-democratii iau in calcul amanarea alegerilor locale si organizarea lor simultana cu cele parlamentare ...

Liberalii si social-democratii iau in calcul amanarea alegerilor locale si organizarea lor simultana cu cele parlamentare, la toamna, in noiembrie. Desi Calin Popescu-Tariceanu si Mircea Geoana au discutat aceasta tema, deocamdata nu s-a luat nicio decizie.
Alegerile locale, cu termen in iunie 2008, ar putea fi amanate pana in toamna si cuplate cu cele parlamentare. Ideea, desi anuntata fugitiv de Mircea Geoana la sfarsitul anului trecut, a inceput sa fie dezbatuta intens atat in PSD, cat si in PNL.

Geoana si Tariceanu au inceput discutiile

Intre presedintele PSD si premierul Tariceanu au avut loc deja discutii pe aceasta tema, fara a se ajunge insa la o decizie. Daca se va ajunge la o intelegere, va fi necesara modificarea legii privind alegerea autoritatilor locale, astfel incat sa se permita amanarea acestora pana in toamna. Juristii PSD au primit sarcina de a analiza care ar fi piedicile legale sau constitutionale in calea acestui scenariu si cum ar putea fi evitate.

"Nu am luat inca o decizie. Deocamdata, analizam aceasta idee de a cupla alegerile. Exista argumente puternice si pro, si contra", sustine Mircea Geoana.

Vicepresedintele PSD, Dan Nica, unul dintre sustinatorii ideii, aduce argumentul ca "daca alegerile vor fi cuplate, prezenta ar putea fi mai buna". "Oamenii se vor duce sa-si aleaga primarii pentru ca asta ii intereseaza, iar la parlamentare prezenta va fi mai mica decat la euroalegeri", considera Nica.

In PSD, o voce contra amanarii este cea a vicepresedintelui Ilie Sarbu. "Nu ar fi bine sa le amanam. Poate ar fi bine sa fie cuplate, dar sa fie organizate in iunie. Asta ar insemna sa se faca alegeri anticipate", a declarat Ilie Sarbu.

Motivele PSD

Liderii PSD au abordat si lunea trecuta, si vor dezbate si astazi, toate fetele scenariului amanarii localelor si cuplarii lor cu parlamentarele. Printre motivele invocate au fost cele legate de costuri si unificarea eforturilor. Partizanii ideii spun ca partidul nu ar fi nevoit sa finanteze doua campanii, ci doar una. In plus, si candidatii pentru primarii, si cei pentru parlament "ar trage" in campanie laolalta, iar partidul ar putea scoate astfel un scor mai bun.

Un alt motiv pentru care social-democratii se gandesc la cuplarea alegerilor este acela ca se afla in criza de candidati pentru primariile marilor orase si un eventual esec electoral la localele din vara s-ar repercuta si asupra parlamentarelor din toamna. In schimb, daca s-ar organiza simultan, esecul de la locale ar putea fi atenuat.

Un alt avantaj al impingerii localelor in toamna ar fi ca se castiga timp pentru finalizarea lucrarilor de asfaltari in judete. Bugetul pe acest an prevede sume importante, care vor fi alocate in administratia locala, si in primavara e de asteptat sa inceapa multe lucrari. Calculul PSD si PNL arata ca finalizarea acestor lucrari le-ar putea aduce importante beneficii electorale.

PNL analizeaza avantajele

Si liberalii studiaza, de mai multa vreme, posibilitatea cuplarii alegerilor locale si a celor parlamentare. Conducerea PNL nu a luat, deocamdata, o decizie in privinta datei alegerilor.

Unii lideri PNL au calculat ca o asemenea miscare ar motiva organizatiile locale sa se implice in campania pentru parlamentare. Variantele luate in calcul vizau fie mutarea alegerilor parlamentare in vara, odata cu cele locale, fie amanarea alegerilor locale pana la cele parlamentare.

Varianta devansarii alegerilor parlamentare a picat pentru ca ea presupunea demisia premierului, pentru a face posibile alegerile anticipate. Insa Tariceanu exclude varianta demisiei. In PNL, o voce contra cuplarii alegerilor este cea a lui Bogdan Olteanu. "Nu se pune problema amanarii alegerilor locale, nici nu este posibil potrivit Constitutiei", afirma presedintele Camerei.

PREVEDERI

Ce spune legislatia in vigoare

Din punct de vedere tehnic, amanarea alegerilor locale este posibila doar prin modificarea legislatiei in vigoare. Constitutia precizeaza ca primarii, consilierii judeteni si locali sunt alesi "potrivit legii".

Legea administratiei locale (215/2001) prevede explicit ca mandatul consilierilor judeteni si locali este de patru ani si nu poate fi prelungit decat in cazuri exceptionale: catastrofe naturale sau razboi. De asemenea, mandatul primarilor este de patru ani si poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi, calamitate naturala, dezastru sau sinistru deosebit de grav.


Sursa : stiri.zoot - Politica Interna


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


PSD si PNL vor sa amane si alegerile locale! - Politica Interna
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti