Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Castelul de la Macea - Istorie si natura la un pas de Arad : Judetul Arad
Ma 10 iun 2008 13:42:51 +0300


Castelul de la Macea - Istorie si natura la un pas de Arad : Judetul Arad
Judetul Arad : Localitatea Macea este situata la 23 kilometri de municipiul Arad si are ca principala atractie ...

Localitatea Macea este situata la 23 kilometri de municipiul Arad si are ca principala atractie – pentru cei ce viziteaza aceste locuri - castelul si parcul dendrologic.
Ceea ce reprezinta aceste obiective, ceea ce puteti intalni aici, dar si evolutia lor in timp – le vom aborda in materialul de fata.
Un castel plin de istorie
Istoria castelului si ceea ce reprezinta in zilele noastre parcul dendrologic – merg in paralel, cu exceptia unei scurte perioade de timp de doar cateva luni.
Castelul de la Macea a fost construit in doua etape principale, acum la mai bine de o suta de ani de la finalizare avand forma literei "L".
Proprietatea pe care se inalta acum castelul a apartinut de-a lungul timpului mai multor familii de nobili austrieci, muntenegreni sau maghiari.
Prima parte, pana la turnul cel mare, decorata pe frontispiciu cu stema familiei muntenegrene Cernovici, sculptata in piatra a fost ridicata in jurul anului 1820 de catre Pavel Cernovici.
Aripa dreapta, dincolo de turn, s-a ridicat intre 1862 si 1886 cand i s-au adaugat si cladirile anexe – de catre noul proprietar al domeniului – contele maghiar Karolyi.Specii rare de arbori si arbusti
Parcul dendrologic in incinta caruia se gaseste castelul este unic prin raritatea speciilor de arbori si arbusti existente aici.
Singurele dovezi care pot atesta vechimea parcului sunt exemplarele monumentale de arbori a caror varsta este de circa 250 de ani.
Dintre acestia amintim doua exemplare din Ginka biloba, originar din estul Chinei, opt exemplare diferite din Taxus baccata, patru exemplare din Juglans nigra (nucul negru) originar din America de Nord, cinsprezece exemplare din Corila colurna (alunul turcesc), originar din Asia de Vest, dar si multe alte exemplare ce trezesc interesul vizitatorului.
Parcul prezinta importanta si prin gigantismul unor specii de quercinee, platan, tei, fiind totodata si un excelent loc de recreere.
Intr-o zona a parcului se gaseste si monumentul si mormantul comun a doi generali I. Damjanics si E. Lahner din armata revolutionara maghiara, executati la Arad la 6 octombrie 1849 in urma unei hotarari judecatoresti – acestia fiind acuzati (la acea vreme) de tradare.Vizitatorii nu se prea inghesuie
In momentul de fata lucrarile de refacere a interioarelor castelului sunt in desfasurare.
Desi privelistea este una extraordinara si iti poate oferi clipe de relaxare, nu multi dintre cei ce viziteaza ori tranziteaza Macea - se opresc aici.
Asta desi vizitarea castelului si a parcului nu se face contra-cost.
"Sunt aici pentru a doua oara si pot spune ca e un loc bun pentru a te ralaxa cateva zeci de minute. Nu ma pricep prea bine la speciile de plante care sunt aici, dar imi face placere sa parcurg aleile parcului, datorita faptului ca aici e foarte mult verde si un aer curat. In castel am intrat, dar nu am putut vizita chiar tot pentru ca in unele incaperi se lucreaza" – ne spune Ioan Muntean – vizitator al domeniului de la Macea.


Sursa : VirtualArad


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Castelul de la Macea - Istorie si natura la un pas de Arad : Judetul Arad
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti