Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Te Deum pentru eroi la Pecica : Judetul Arad
Jo 15 mai 2008 13:22:23 +0300


Te Deum pentru eroi la Pecica : Judetul Arad
Judetul Arad : In 10 Mai, dl. Vasile Chifor, a organizat la Pecica o intalnire a veteranilor de razboi, a altor localnici, a unor membri ai Societatii ...

In 10 Mai, dl. Vasile Chifor, a organizat la Pecica o intalnire a veteranilor de razboi, a altor localnici, a unor membri ai Societatii "Amicii Regelui Mihai" din Arad, in prezenta forurilor de conducere locale: primarul Iustin Cionca si reprezentantii Consiliului local si a Casei de Cultura pentru reintroducerea in calendarul localitatii a fostei sarbatori nationale a Romaniei, ziua de 10 Mai.
Cu acesta ocazie preotul Miron Jarca a oficiat un Te Deum in memoria celor 10.000 de eroi care au luptat in 1877 pentru independenta Romaniei, dupa care un grup de copii si maturi au recitat poezii, avand ca tema Razboiul de Independenta, poezii impresionante semnate de Vasile Alecsandri si George Cosbuc.


O nota sarbatoreasca daduse deja de la inceput fanfara unei alte biserici locale.
Dl. Vasile Chifor a expus motivatia intrunirii, revenirea la sarbatorirea zilei de 10 Mai ca zi nationala, subliniind cele trei semnificatii ale sale:
1. Sosirea in tara a Printului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen proclamat de noua Adunare Constituanta ca Domnitor, sub numele Carol I, salutata de oamenii de rand pe intregul parcurs de la Turnu Severin la Bucuresti.
2. Proclamarea Independentei Romaniei fata de Imperiul Otoman, hotarata de Parlament in seara zilei de 9 si parafata prin semnatura Domnitorului Carol in 10 Mai 1877. Aceasta actiune a fost urmata de Razboiul de Independenta, in care frontul romano-rus condus de Domnitorul roman (intrat in istoria militara ca mare conducator de osti) si-a adus jertfa de sange pentru implinirea visului de veacuri al acestui neam.


3. Parlamentul tarii a votat in 26 martie 1881 (Legea nr. 710) transformarea Romaniei in regat, incoronarea lui Carol I avand loc in 10 Mai a aceluiasi an, act care a deschis calea intrarii Romaniei in randurile tarilor europene. Acest eveniment istoric a impulsionat si crearea Partidului National Roman din Transilvania si Banat.
Dl. V. Chifor a subliniat faptul ca si numele tarii, ROMANIA, a fost oficializat prin declararea ca regat, in locul celei anterioare Principatele Unite, Moldova si Tara Romaneasca.
Pentru o edificare deplina a celor care nu au avut acces la istoria reala, adevarata a Romaniei, vorbitorul a citat partea semnificativa a versurilor unui vechi cantec patriotic (interzis de comunisti):
"Zece Mai va fi deapururi Sfanta zi, caci ea ne-a dat: Domn puternic tarii noastre, libertate si Regat".
Noi am redat doar esenta acelei documentate comunicari.
D-soara Raouth Abulil a adus salutul Socitatii "Amicii Regelui Mihai" din Arad.
Alti vorbitori ne-au adus la cunostinta faptul ca in Pecica exista un copac sadit in ziua nasterii Majestatii sale Regele Mihai, copac ce fusese destinat la un moment dat taierii, dar cativa patrioti locali s-au opus, inclusiv pazindu-l noaptea, cerand cu curaj ca respectivul stejar sa fie ocrotit.
Primarul proaspatului oras Pecica, dl. Iustin Cionca, socotindu-se un om pragmatic, spunea ca nu se poate proiecta viitorul fara a cunoste istoria, fara a cunoaste personalitatile care au faurit tara prin credinta, vrednicie, sete de dreptate, libertate, omenie, ridicand-o la nivel european. De aceea, reintegrarea zilei de 10 Mai ca sarbatoare nationala este o necesitate.


Sursa : VirtualArad : Judetul Arad


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Te Deum pentru eroi la Pecica : Judetul Arad
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti