Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Tiganii din Covasant vor ajutor pentru incalzirea palatelor - Judetul Arad
Jo 18 ian 2007 13:42:05 +0200


Covasant
Judetul Arad - Locuri de munca se gasesc si in Romania, si in UE, dar trebuie muncitori calificati. Pleaca tineretul, studentii foarte buni raman dincolo ...

"Locuri de munca se gasesc si in Romania, si in UE, dar trebuie muncitori calificati. Pleaca tineretul, studentii foarte buni raman dincolo, iar in tara raman rromii. De aceea, statul trebuie sa se gandeasca la noi, sa ne ofere ceva, ca daca si noi plecdm, cine mai ramane in Romania?" -spune Vasile Lingurar
Au calatorit peste tot prin lume, si-au construit palate cu zeci de camere iar acum se vad nevoiti sa ceara bani dc la stat pentru incalzire.


Vorbim despre sute de rromi din judetul Arad, care vor beneficia de ajutor financiar ca sa isi achizitioncze lemne pentru iarna.
Vor primi doar cate 50 de lei de familie, dar s-ar bucura daca sumele ar fi cel putin triple, ca sa poata incalzi o casa de 500-600 de metri patrati.
Palatele lor sunt departe de a fi gata. Locuiesc intr-una sau cel mult doua camere. Nu stiu daca vor putea sa si le termine vreodata, pentru ca in Uniunea Europeana se cer chiar si zilieri calificati.
Asa ca rromii cer ajutorul statului.


Pana la 31 ianuarie, fiecare persoana care are un venit lunar de pana la 500 de lei, poate depune la primarii dosare pentru primirea unui ajutor de incalzire. Aproximativ 450 de familii din comuna aradeana Covasant vor primi intre 50-150 de lei pentru urmatoarele trei luni.
Pe lista sunt foarte multi proprietari de palate tiganesti.
Multi dintre rromii care au palate cu bani castigati prin tari straine nu figureaza cu venituri la primarii.


Conform legii, acestia pot benefieia de ajutor pentru iarna.
Au insa o nemultumire. Ajutorul este binevenit, dar ar putea fi si mai mare...
"E bine ca sc gandeste cineva si la noi" - spune Valerica Parva, care a si socotit deja ca banii din ajutorul de incalzire vor ajunge pentru intretinerea temperaturii optime intr-o camera, timp de o saptamana.


Familia Lazar cste insa mai revolutionara. Nu e multumita de cuantumul ajutorului si promite scandal.
"Na am nici un fel de venit! Nu am nimic. O camera sa putem si noi incalzi. Suntem 9 persoane, banii astia nici de piata nu ne ajung"!
Pentru incalzirea unui palat tiganesc este nevoie de patru masini de lemne, spun proprietarii.


Asta, in conditiile in care sunt incalzite numai cel mult doua-trei camere.
Mai bine de jumatate dintre rromii din Covasant s-au inscris deja pe liste, ca sa primeasca ajutor pentru lemne.
Traian Balint primarul din Covasant explica:
"Pana in 31 dec 2006, rromii mergeau la munca in strainatate. Acum putini isi mai gasesc de munca afara si ajutorul e binevenit".


VirtualArad


Trimite o felicitare : Felicitari


Jocuri : TotalGames


Sponzorul acestui articol :
Ce este Internet –> MCOnet Romania : www.MCOnet.ro
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti