Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Unda verde pentru muncitorii maghiari : Judetul Arad
Lu 12 mai 2008 15:10:51 +0300


Unda verde pentru muncitorii maghiari : Judetul Arad
Judetul Arad : Companiile care doresc sa anagajeze straini nu sunt obligate sa le ofere salarii europene.

Companiile care doresc sa anagajeze straini nu sunt obligate sa le ofere salarii europene.
Formalitatile pe care angajatorii erau obligati sa le indeplineasca pentru a angaja muncitori din tarile UE au fost simplificate astfel ca aducerea muncitorilor din Ungaria in fabricile aradene are unda verde.
Formalitati simplificate
Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, Stefan Pascu, ne-a declarat ca angajatorii pot sa recruteze forta de munca din toate statele UE prin birourile EURES care apartin de institutia pe care o conduce.
"Daca pana de curand angajatorii erau obligati sa le asigure muncitorilor straini un salariu de minimum 1.000 de euro, aceasta prevedere legislativa s- a eliminat. Acum salariile se negociaza intre patron si angajat si nu e neaparata nevoie sa atinga minimele europene. E treaba angajatului cum isi negociaza salariul", a precizat Stefan Pascu.
Directorul AJOFM a mai spus ca EURES este o retea de cooperare intre Comisia Europeana, serviciile publice de ocupare a fortei de munca din statele membre ale SEE (tarile UE plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein) si alte organizatii partenere implicate pe piata muncii precum sindicatele, patronatele.
Elvetia participa, de asemenea, la reteaua EURES.
"Serviciile de baza ale EURES sunt cele de informare, orientare si plasament, oferite atat angajatorilor, cat si solicitantilor de locuri de munca interesati de piata europeana a muncii. Aceste servicii sunt furnizate de consilierii EURES, specialisti instruiti care lucreaza in cadrul serviciului public de ocupare a fortei de munca din fiecare tara sau in cadrul altor organizatii partenere din reteaua EURES", a mai precizat Stefan Pascu.
Facilitati la Curtici
Conducerea orasului Curtici si-a manifestat disponibilitatea de a face toate demersurile pentru a deschide un punct rutier de trecere a frontierei pentru a facilita aducerea muncitorilor din Ungaria in companiile din Zona Libera.
Primarul orasului Curtici, Nicolae Aanitei, a declarat, ca orasul are un mare deficit de forta de munca, in conditiile in care aici au fost construite, in ultimii ani, opt fabrici mari, care totalizeaza investitii de peste 300 de milioane de euro.
Pentru a rezolva cererea de forta de munca din parcul industrial existent in localitate, primarul din Curtici a avut discutii cu 15 primari de localitati din Estul Ungariei, in vederea aducerii de muncitori in Romania.
Edilul spune ca pentru acest lucru trebuie sa fie deschis un punct rutier de trecere a frontierei, intrucat cel feroviar nu rezolva problema navetei muncitorilor.
Pecica tatoneaza din 2007
si_in_zona_libera_curtici_pot_fi_angajati_muncitori_straini.jpgConducerea orasului Pecica a specificat faptul ca in noua zona industriala de la Turnu vor fi asigurate locuri de munca, inclusiv pentru cetateni din Ungaria, din localitati apropiate de granita, una dintre acestea fiind Battonya.
"Battonya este o localitate situata la 15 kilometri distanta de Pecica, unde se inregistreaza una dintre cele mai mari rate a somajului din Ungaria, aceasta atingand 15 la suta. Marea majoritate a populatiei, formata din 6.000-7.000 de locuitori traieste din agricultura, care, in acest moment, nu ofera venituri stabile localnicilor. De aceea credem ca este o sansa si pentru noi ca vom putea sa recrutam forta de munca din tara vecina. Acest lucru nu se va intampla, insa, decat dupa ce ultima persoana fara un loc de munca din Pecica va fi angajata", a declarat Petru Antal, viceprimarul orasului Pecica.
Orasul Pecica este situat la 25 de kilometri de municipiul Arad si 15 kilometri de Battonya -Ungaria.
Informatii suplimentare
EURES Romania promoveaza locurile de munca vacante transmise Agentia Nationala de Ocupare a Fortie de Munca mai ales de catre serviciile publice europene de ocupare, in special prin publicarea lor pe portalul ANOFM, astfel incat sa ofertele sa devina accesibile persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca in spatiul european.
De asemenea, puteti afla ce trebuie sa stiti daca doriti sa locuiti si sa munciti in alte state UE/SEE, de la cei 43 de consilieri EURES, distribuiti teritorial in cadrul fiecarei agentii judetene pentru ocuparea fortei de munca si a agentiei de ocupare a municipiului Bucuresti.


Sursa : VirtualArad : Judetul Arad


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Unda verde pentru muncitorii maghiari : Judetul Arad
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti