Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Cum gasiti echilibrul intre viata profesionala si cea intima
Ma 09 nov 2010 13:24:34 +0200


Cum gasiti echilibrul intre viata profesionala si cea intima
Organizați-vă mai bine cu ajutorul unui calendar electronic, nu primiți mailuri de serviciu pe telefonul personal ...

Organizați-vă mai bine cu ajutorul unui calendar electronic, nu primiți mailuri de serviciu pe telefonul personal și fixați-vă o oră de plecare de la birou.

Pe Carmen Căpitănescu (34 de ani), marketing manager la Bitdefender România, am reușit să o prind la telefon doar cu foarte multe insistențe. Lucrează 9 ore pe zi, uneori chiar și 12. „Îmi place ceea ce fac și de aici îmi vine energia", spune Carmen.

Nu s-ar numi un „workaholic" (dependent de muncă), ci doar un om pasionat de meserie. „Sunt situații în care trebuie să stau mai mult la birou, spre exemplu când avem «o comunicare de criză» și vrem să ne menținem clienții. Au fost momente când am lucrat și în weekenduri, dar în general încerc să nu uit de mine. Merg la coafor, la manichiură, la cosmetică și, mai ales, la cumpărături", chicotește Carmen.

Sindromul de epuizare, boala secolului

Balanța multor tineri din România se înclină mai degrabă în favoarea vieții profesionale decât a celei personale, iar criza a accentuat această tendință, după cum au observat psihologii care lucrează în cabinetele de psihoterapie. „Întâlnim tot mai mulți clienți cu sindrom de epuizare fizică, mentală, cu dureri, care au o cauză psihică și stări de anxietate. Sunt mulți oameni care spun că nu mai funcționează bine în cuplu și în familie din cauza serviciului", descrie situația psihologul Anda Păcurar, de la Institutul de Psihologie Adleriană și Psihoterapie. Astfel de momente grele apar mai ales la început de drum, o dată cu schimbarea slujbei, avansarea în carieră sau implicarea în proiecte noi. „Odată cu expe riența îți este mai ușor să te decuplezi. Țin minte că la început, când aveam lansări de produs, nu puteam să dorm noaptea. Acum mă trezesc liniștită și toate astea vin din experiență. Nu iau gânduri cu mine la serviciu și nu duc nimic negativ cu mine acasă", spune Carmen.

Calendar pe culori

Printr-o situație dificilă, în care cu greu mai reușea să țină balanța între serviciu și acasă a trecut și Oana Burlacu (28 de ani), în urmă cu trei ani, când a fost numită director de proiecte la o firmă privată din București. Îmi răspunde cu o voce jucăușă la telefon și mă anunță că de un an a redevenit „un om liber", în ciuda faptului că și-a păstrat funcția. „Acum am un calendar de activități sociale și unul de activități profesionale, iar pe telefonul personal mi-am dezactivat mailul de la birou. Am fixat si o limită până la care să stau la serviciu. Încep la 9.00 și termin la 19.30", spune Oana.

În urmă cu trei ani, tânăra obișnuia să plece de la birou după ora 21.30, iar pe telefonul mobil îi curgea o avalanșă de mailuri. „Eram tot timpul în alertă, îmi era greu să mă deconectez, când mergeam în vizită acasă părinții vorbeau cu mine, eu mă gândeam la ale mele", își aduce aminte Oana, care o bună perioadă de timp și-a lăsat viața personală pe ultimul loc, după cum ea însăși mărturisește.

De când și-a organizat calendarul pe culori, e mulțumită. Cu verde, și-a marcat activitățile foarte distractive, cum sunt mersul la teatru, la film, la concerte. Cu galben, și le-a notat pe cele administrative, spre exmplu mersul la cosmetică, iar cu oranj, pe cele de networking, care includ târgurile de MBA-uri. „Nici pentru viața profesională nu este bine să stai mult la serviciu. La un moment dat nu mai dai randament, nu mai ai entuziasm, iar treaba nu o termini niciodată. În carieră ne pregătim pentru următorii 30 de ani, nu doar pentru doi-trei ani și e bine să ținem cont de asta", spune Oana.

De când și-a găsit echilibrul în ambele sfere, iese mai mult cu prietenii și cu iubitul, este mai atentă la problemele lor, zâm bește mai mult. „Ca să mă reechilibrez m-a ajutat foate mult sportul. Dacă te duci acasă și faci o baie fierbinte, nu e suficient să te relaxezi. Mintea rămâne tot în buclă. Sportul este însă un destresor foarte bun. Primești endorfine pe gratis", zice Oana.

Întâlniri cu prietenii după programul de lucru

Dacă vă confruntați cu un impas în viața profesională și cea personală, soluția pentru a vă redobândi echilibrul ar putea sta într-o organizare mai bună și fixarea unor limite. „Începeți prin a vă stabili o oră de plecare de la birou. Este important să vă faceți o regulă, pentru că altfel tot timpul se vor ivi sarcini noi, care să vă dea peste cap", sugerează psihologul Bogdana Bursuc de la Mind Institute din București. Puteți începe prin a vă planifica întâlniri cu prietenii după programul de lucru sau alte activități care să vă oblige să plecați. „Cu cât sunt mai tentante, cu atât mai bine. Nu plecați de la serviciu ca să faceți curățenie sau să plătiți facturi, fiindcă sunt mai mici șansele să vă respectați orarul stabilit", sugerează psihologul Bogdana Bursuc.

Psihologul Anda Păcurar amin tește că „omul funcționează bine în cele cinci sarcini ale vieții": munca, iubirea, relațiile sociale, sinele și spiritualitatea (sensul pe care îl dă fiecare vieții). „La muncă este bine să fii acceptat, plăcut, dar nu iubit", spune psihologul. Specialistul a observat că în general oamenii preferă să își sacrifice viața intimă decât serviciul. „Este mult mai dificil să ascunzi că nu funcționezi bine social sau la muncă decât în plan personal", încheie psihologul Anda Păcurar.


Sursa: RomaniaLibera


Recomancari: Top Catering Oradea

Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti