Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Cum pedepsesti copilul ca sa nu ramana cu traume: Sfaturi de Sanatate
Lu 08 nov 2010 15:45:02 +0200


Cum pedepsesti copilul ca sa nu ramana cu traume: Sfaturi de Sanatate
A sancționa o greșeală prin metoda te duci în camera ta pentru că așa vreau eu nu face decât să frustreze copilul

A sancționa o greșeală prin metoda "te duci în camera ta pentru că așa vreau eu" nu face decât să frustreze copilul, să-l înrăiască și să-l facă să repete greșeala cu prima ocazie.

Să fie rațional atunci când copilul îl scoate din minți este cea mai mare dovadă de echilibru pe care o poate da un părinte când vine vorba despre educația celui mic. Pentru mulți este greu să se stăpânească atunci când, la o boacănă a copilului, primul impuls este să-i aplice o pedeapsă usturătoare.

Și este cu atât mai greu cu cât, la rândul lor, părinții au avut parte de pedepse într-o perioadă în care "se purtau" metodele: "la colț pe coji de nucă", altoirea pentru orice nimic, urecherea și corecțiile aplicate prin lovituri de curea.

Când și cum se aplică pedepsele
Interzicerea desenelor animate, a jocurilor pe calculator, izolarea în camera lui, neparticiparea la o un eveniment sau la o activitate care-i face plăcere, confiscarea unei jucării preferate etc. sunt pedepsele decente la îndemâna părințiilor, care pot fi aplicate în funcție de interesele copilului.

Indiferent de soluția aleasă, părinții trebuie să fie fermi atunci când interzic ceva și să nu se contrazică în fața copilului cu partenerul, pentru că cel mic va sesiza și specula orice ezitare. Riscați astfel să-l bulversați și chiar să vă pierdeți autoritatea. De asemenea, este important să păstrați un ton moderat, dar ferm.

Altfel, copilul se va speria de țipăt și va reacționa din teamă, nu pentru că și-a conștientizat greșeala.
Orice interdicție trebuie explicată

Unul dintre cele mai prețioase sfaturi ale psihologilor către părinți este să nu pedepsească fără a explica, pe înțelesul copilului, de ce a greșit și care sunt consecințele faptelor lui.

Un punct maxim de rebeliune la copiii mici este între 2 și 4 ani, etapă firească, spune psihologul Cristina Călărășanu, când ei vor să facă doar ceea ce vor și cum vor. De regulă, atunci încep și pedepsele.

Atenție, însă: dacă nu-i explicați copilului concret de ce a fost pedepsit, cu următoarea ocazie va repeta greșeala. "Atunci când copiii încalcă regulile, este nevoie să ne asigurăm că ei au înțeles în ce a constat această încălcare, să aflăm motivul pentru care nu le-au respectat și, mai ales, să-i ajutăm să transforme aceste reguli în repere proprii, interioare", sfătuiește psihologul.
"Cuvintele sunt cele care asigură circulația regulilor și a interdicțiilor într-o familie. Părinții trebuie să vorbească despre ceea ce se întâmplă, de ce se întâmplă, cum se întâmplă, de ce nu este voie, și să explice copilului rolul acestor reguli și faptul că ele nu sunt doar un capriciu al adulților, ci o necesitate pentru propria lui siguranță", explică psihologul.

Reguli clare și constante

Ce este, de fapt, pedeapsa? "Este purtătoarea de cuvânt a autorității. Cel care pedepsește este învestit cu o autoritate care poate impune respectarea regulilor și cerințelor și poate sancționa abaterea de la ele", răspunde psihologul. Așadar, pedeapsa survine în momentul în care copilul depășește limitele, nu atunci când părintele e nervos și caută nod în papură, și nici când, pur și simplu, vrea să-i demonstreze copilului cine e șeful în relația dintre ei doi.

De fapt, prin reguli nu se limitează libertățile unui copil, explică psihologul, ci se construiesc repere "ce oferă copilului un instrument pentru a putea gestiona încărcătura emoțională, care adesea este co pleșitoare". Aceste repere, mai spune psihologul, le susțin celor mici creșterea toleranței la frustrare și dezvoltarea autonomiei.

Chiar dacă "paleta de pedepse" poate să difere, regulile trebuie să fie constante. "Dacă părinții mențin aceleași reguli pe care ei înșiși aleg să le respecte, îi vor dărui copilului un model pe care el îl va prelua". Lipsa regulilor, mai spune psihologul, aduce cu sine haos, confuzie, teamă, suferință.
PARADOX
Violența părinților, ca formă de iubire
Modul în care părinții aleg să-și educe copiii ține de educația lor, de maturitate, de stilul lor de viață și, cel mai adesea, de modul în care, la rândul lor, au fost crescuți.

"De cele mai multe ori, părinții repetă modele de edu cație și pedepsele care au făcut parte din istoricul lor de viață și pe care și-au dorit să nu le arate niciodată copiilor lor, dar care apar inconștient și automat în situațiile tensionate", explică psihologul Cristina Călărășanu. De foarte multe ori, violența este o practică transmisă de la o generație la alta, într-un lanț rușinos al slăbiciunilor.

"Violența obligă la tăcere, ca și cum copilul este vinovat de o rușine, de care, la rândul lor, sunt vinovați și părinții, și fiecare trebuie să plătească pentru această rușine. Copilul care primește o lovitură este într-o situație dificilă, pentru că el este în poziția celui mic și neputincios, care nu poate riposta, nu se poate opune, ci trebuie doar să accepte. Această trăire de neputință produce teamă, confuzie, furie și suferință", arată psihologul.

Paradoxal, în unele cazuri violența este singura "dovadă" de iubire de care are parte un copil. "Apariția unui contact fizic este pentru copil dovada unei legături puternice cu cel care îl lovește. Există un afect care se transmite atunci când un părinte lovește un copil. Lovitul ia locul cuvântului, este un schimb care se produce în tăcere, ceva ce nu se poate vorbi. Atunci când un copil este lovit în mod repetat, când violența exercitată asupra lui este puternică, aceste lovituri devin o modalitate de relație cu părintele. Este singura formă de iubire pe care o primește. În absența altui mod de comunicare, acesta devine singurul limbaj pe care îl cunoaște și pe care, când va crește, îl va relua la rândul său".


Sursa: EVZ.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti