Știri locale pentru Arad
ARAD ONLINE
Informații despre Arad și jud. Arad
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:


Soferii romani, convinsi ca pot bea un paharel : Politia Rutiera
Ma 29 apr 2008 10:53:58 +0300


Soferii romani, convinsi ca pot bea un paharel : Politia Rutiera
Politia Rutiera : Peste 83% dintre șoferii români nu au habar de prevederile Codului Rutier și sunt convinși că legea le dă voie să conducă după ce au băut ...

Peste 83% dintre șoferii români nu au habar de prevederile Codului Rutier și sunt convinși că legea le dă voie să conducă după ce au băut un pahar de vin sau o sticlă de bere. Aceasta este doar una dintre concluziile unui studiu realizat de Institutul pentru Cercetarea și Prevenirea Criminalității. Majoritatea șoferilor români dau dovadă de ignoranță în privința legislației rutiere, își supraestimează abilitățile de conducători auto sau performanț ele mașinilor pe care le au și, mai mult, sunt convinși că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate.

Acestea sunt concluziile unui studiu realizat, după model european, de Institutul pentru Cercetarea și Prevenirea Criminalității, pe un eșantion reprezentantiv la nivel național, alcătuit din conducători auto cu vârsta până în 70 de ani (au fost chestionați 1.207 șoferi care au condus zilnic, în ultimele șase luni).

„Iată explicațiile pentru numărul extrem de mare de accidente rutiere înregistrate pe șoselele din România în ultimul an. Mai grav este însă faptul că mare parte dintre șoferii implicați deja în accidente nu au învățat mare lucru din aceste experiențe și consideră că este normal să încalce în continuare regulile de circulație sau să urce băuți la volan. Justificările lor sunt de-a dreptul hilare și demonstrează că nu le pasă nici măcar de sancțiuni: «Este mai important să menții un trafic fluent decât să respecți regulile» sau «Poți să conduci puțin băut când ai de făcut un drum scurt sau te afli într-o situație de urgenț㻓.

Alcoolul la volan și viteza, unanim acceptate

Concret, studiul arată că 83,3% dintre șoferii chestionați nu au citit Codul Rutier și sunt convinși că legea le dă voie să conducă după ce au băut un pahar cu vin sau o sticlă cu bere. Mai mult, toți respondenții s-au declarat dispuși să depășească frecvent limitele maxime de viteză cu până la 20 de kilometri/oră, fie pentru că se grăbesc, fie pentru că starea drumului le permite ori, pur și simplu, pentru că și ceilalți șoferi fac asta. Același studiu arată că tinerii sub 25 de ani sunt cei mai imprudenți șoferi.

Circa 40% dintre aceștia consideră că este necesar să recurgă la manevre riscante atunci când traficul este aglomerat, iar mai mult de un sfert dintre ei sunt de acord că, pentru a ajunge la timp, pot să încălce unele reguli de circulaț ie. „Șoferii implicați în accidente rutiere au o anumită predispoziție în acest sens“, subliniază specialiștii care au realizat studiul, arătând că 44,5% dintre respondenții din această categorie recunosc că au condus băuți, 60% sunt de acord că depășirea cu 10-20 de kilometri/oră a limitei maxime de viteză este acceptabilă, în timp ce alți 50,2% consideră că este mai important să menții un trafic fluent decât să respecți regulile.

Cocktailul care aduce moartea: teribilism și viteză excesivă

Un exemplu elocvent pentru concluziile studiului realizat de polițiști, referitoare la profilul tinerilor care îmbină teribilismul cu viteza excesivă, este un accident provocat, ieri-dimineață, de un conducător auto de numai 20 de ani, pe Valea Oltului. Potrivit oamenilor legii, tânărul șofer și un prieten al său în vârstă de 18 ani, pasager pe locul din dreapta față al autoturismului Volkswagen în care se aflau, au murit după o cursă nebună care a sfârșit în râul Olt.

„Într-o curbă foarte periculoasă, șoferul a pierdut controlul mașinii, care, după ce a lovit parapetul de protecție, a fost proiectată la circa 70 de metri distanță, în râu. În momentul în care am scos mașina din apă, cutia de viteze era blocată în treapta «sport», cea mai înaltă treaptă posibilă la un astfel de autoturism“, au apreciat oamenii legii.


evz : Politia Rutiera


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Soferii romani, convinsi ca pot bea un paharel : Politia Rutiera
Curs valutar:Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti